Opzoek naar een ontwerpbureau in Utrecht? Bekijk ons profiel
INHOUD
-> verschillende typen ontwerpbureaus

Op zoek naar een strategisch ontwerpbureau in Utrecht? Hier moet je op letten

Op een ontwerpbureau komen creativiteit, visie en enthousiasme samen om merken te versterken en mensen te activeren. Wij zijn 178 aardige ontwerpers en in dit artikel kijken we wat ontwerpbureaus precies doen, welke tarieven er in Nederland worden gerekend en hoe je een bureauselectie kunt doen.

Lees meer over 178
Lees meer over 178

Verschillende typen ontwerpbureaus

Een breed scala aan creatieve bedrijven gebruikt de term ontwerpbureau. Daarom kan het verwarrend zijn. Wanneer je spreekt over een ontwerpbureau heb je het meestal over een grafisch ontwerpbureau dat is gespecialiseerd in het creëren van visuele elementen voor print en digitaal. Ze zetten zich in voor het ontwerpen van logo's, online campagnes, brochures, posters en andere grafische materialen. Met aandacht voor esthetiek leveren bureaus aansprekende ontwerpen die jouw doelgroep in beweging krijgen.

178 aardige ontwerpers | Drents Museum | campagne Frida Kahlo expositie‍
178 aardige ontwerpers | Drents Museum | campagne Frida Kahlo expositie

Naast grafische ontwerpbureaus zijn er andere categorieën bureaus. Webbureaus concentreren zich op het ontwikkelen van functionele websites en gebruikersinterfaces voor online platforms (veelal in samenwerking met grafische ontwerpbureaus). Industriële ontwerpbureaus zijn gespecialiseerd in het creëren van fysieke producten die zowel innovatief als gebruiksvriendelijk zijn. Interieur-ontwerpbureaus zorgen voor de esthetische en functionele inrichting van binnenruimtes, terwijl architectenbureaus zich vooral richten op het ontwerpen van gebouwen.

De creatieve industrie in Utrecht

Utrecht heeft een bruisende creatieve industrie die een belangrijke bijdrage levert aan de economie en culturele diversiteit van de stad. De creatieve sector omvat disciplines zoals design, kunst, media, film, muziek, gaming en meer. De stad organiseert diverse culturele evenementen en festivals, waaronder het Nederlands Film Festival en het Le Guess Who muziekfestival, dat creatieve talent van over de hele wereld aantrekt.


Bovendien huisvest Utrecht een scala aan ontwerpbureaus, architecten en digitale mediabedrijven. Gerenommeerde kunst- en ontwerp opleidingen, zoals de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), bieden een voedingsbodem voor creatieve professionals. Op zoek naar een ontwerpbureau Utrecht? 178 aardige ontwerpers voelt zich thuis in Utrecht en haar creatieve industrie.

178 aardige ontwerpers | Stadslab RAUM | huisstijl en campagnes‍
178 aardige ontwerpers | Stadslab RAUM | huisstijl en campagnes

De stad biedt ook inspirerende broedplaatsen en co-working spaces waar creatieven samenwerken en hun ideeën uitwisselen. Hierdoor ontstaat een dynamische omgeving die innovatie en economische groei bevordert.

Diensten van een ontwerpbureau

Een ontwerpbureau is een creatieve krachtpatser die de visuele identiteit van bedrijven ontwikkelt en versterkt. Deze bureaus bieden een breed scala aan diensten die zich richten op het ontwikkelen van huisstijlen en campagnes voor zowel print- als digitale media.

Dit zijn voorbeelden van diensten:

 1. Strategie voor huis- en communicatiestijlen (visuele identiteiten)
 2. Ontwerp van huis- en communicatiestijlen; logo, fonts, kleurgebruik etc
 3. Illustraties en grafische elementen
 4. Infographics en datavisualisatie
 5. Stationary ontwerp: visitekaartjes, briefpapier, powerpoint templates etc
 6. Brochure- en flyerontwerp
 7. Poster- en advertentiecampagnes
 8. Verpakkingsontwerp
 9. Webdesign, digitale banners en online advertenties
 10. Social media artwork
 11. E-mailnieuwsbrieven en sjablonen

178 aardige ontwerpers smiley

Een ontwerpbureau in Utrecht vinden?

178 aardige ontwerpers ontwikkelt doeltreffende huis- en campagnestijlen voor grote en kleine opdrachtgevers. Op basis van stevige strategie. Voor culturele instellingen, gebiedsontwikkelaars, foodconcepten, zorgaanbieders etc. We geven organisaties een visuele identiteit op basis van hun eigen kracht.

bekijk 178 aardige ontwerpers
bekijk 178 aardige ontwerpers

Bekijk ons werk

178 aardige ontwerpers zet doelgroepen in beweging. Met onze optimistische vormtaal en campagnes geven we organisaties betekenis en maken we producten relevant. Dat doen we met een compact en ervaren team; aardig en slagvaardig!

bekijk onze cases
bekijk onze cases
INHOUD

Uitleg diensten van een ontwerpbureau

1. Strategie

Uitgaande van de identiteit van een opdrachtgever, de gewenste uitstraling en communicatiedoelstellingen, formuleert een ontwerpbureau een strategische basis van waaruit de huis- en comminicatiestijl ontwikkelt kan worden. Het fundament voor beeldtaal en copy.

2. Ontwerp huis- en communicatiestijl

Het creëren van een herkenbare huisstijl- en communicatiestijl is de kern van het werk van een grafisch ontwerpbureau. Logo, kleurgebruik, lettertypes en grafische elementen moeten samen zorgen voor een geloofwaardige uitstraling. Een ontwerpbureau laat in deze fase schetsmatig zien hoe je met behulp van de visuele identiteit on- en offline communicatiemiddelen vorm kunt gaan geven.

178 aardige ontwerpers | O'Neill | restyle huisstijl

3. Illustraties en grafische elementen

Grafische ontwerpbureaus kunnen ook op maat gemaakte illustraties en grafische elementen creëren die de visuele esthetiek van een merk versterken en uniek maken.


4. Infographics en data-visualisatie

Om complexe informatie op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier te presenteren, zijn infographics en data-visualisatie van onschatbare waarde. Grafisch ontwerpbureaus helpen om gegevens om te zetten in visueel boeiende en informatieve afbeeldingen.

5. Stationary ontwerp: visitekaartjes, briefpapier, powerpoint templates etc

Professionele visitekaartjes en briefpapier zijn essentieel voor zakelijke communicatie. Grafisch ontwerpbureaus zorgen ervoor dat deze materialen de juiste uitstraling hebben en naadloos aansluiten op het merk. Ze zorgen voor een consistent en professioneel imago in alle bedrijfscommunicatie.

178 aardige ontwerpers | Stadstheater DE KOM | huisstijl

6. Ontwerp folders, brochures en magazines

Voor het vertellen van verhalen (storytelling) kan de inzet van folders, brochures of magazines zeer effectief zijn. Om doelgroepen zowel praktische als meer achtergrond informatie te geven over een een organisatie, product of dienst. Grafisch ontwerpbureaus combineren hun creatieve vaardigheden om informatieve en visueel aantrekkelijke uitingen te produceren die online en in gedrukte vorm verspreid kunnen worden.


7. Poster- en advertentiecampagnes

Om de doelgroep in de openbare ruimte of binnen de context van bijvoorbeeld een krant te bereiken, zijn posters en advertenties krachtige communicatiemiddelen. Grafisch ontwerpbureaus bedenken en creëren onderscheidende uitingen om lezers te activeren.


8. Verpakkingsontwerp

Een verpakking is een belangrijk communicatiemiddel, het is vaak het eerste wat consumenten zien. Grafisch ontwerpbureaus ontwikkelen verpakkingsontwerpen die niet alleen de aandacht trekken, maar ook de inhoud en merkidentiteit weerspiegelen.

178 aardige ontwerpers | Bagels & Beans | restyle huis- en campagnestijl

9. Webdesign, digitale banners en online advertenties

In de digitale wereld zijn goed ontworpen banners en advertenties cruciaal om online aandacht te trekken en verkeer naar websites te leiden. Grafisch ontwerpbureaus zorgen ervoor dat deze digitale uitingen effectief en visueel aantrekkelijk zijn.

178 aardige ontwerpers | Cartesius Utrecht | huisstijl en website nieuwe woonwijk

10. Social media artwork

Social media is een krachtig platform voor merkpromotie en betrokkenheid. Grafisch ontwerpbureaus leveren visuele content die perfect is afgestemd op de merkidentiteit en de sociale mediakanalen optimaal benut.

11. E-mail nieuwsbrieven en sjablonen

Professionele e-mail nieuwsbrieven en sjablonen zorgen voor een sterke merkconsistentie in zakelijke communicatie. Grafische ontwerpbureaus ontwerpen templates die bedrijven kunnen gebruiken om aantrekkelijke en samenhangende

e-mailcampagnes te creëren.

Uurtarief en budget

De uurtarieven van ontwerpbureaus in Nederland kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie van het bureau, de ervaring van de ontwerpers, de grootte van het bureau, de complexiteit van het project en de diensten die worden aangeboden. Over het algemeen kunnen de uurtarieven voor grafisch ontwerpbureaus in Nederland variëren van ongeveer €70 tot €150 per uur. Kleinere ontwerpbureaus of freelancers kunnen lagere tarieven hanteren, terwijl grotere en meer gevestigde bureaus vaak hogere tarieven vragen.


Het is belangrijk op te merken dat sommige bureaus mogelijk ook projectgebaseerde prijzen aanbieden in plaats van uurtarieven. In dat geval wordt er een totaalprijs vastgesteld voor het hele project, afhankelijk van de omvang en complexiteit ervan.


Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen en in gesprek te gaan met verschillende ontwerpbureaus om een beter beeld te krijgen van hun tarieven, de diensten die zij bieden en welke toegevoegde waarde zij kunnen leveren aan jouw specifieke project. Hierdoor kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw budget en projectbehoeften.


Trends en ontwikkelingen bij ontwerpbureaus

Al jaren zijn digitalisering en de groei van online activiteiten grote thema’s voor elk ontwerpbureau. Deze sector wordt geconfronteerd met uitdagingen als gevolg van personeelstekorten en toenemende concurrentie. Desondanks bieden deze ontwikkelingen ook nieuwe kansen.


Duurzaamheid is daar een van. Zo pakken ontwerp- en communicatiebureaus steeds hun rol in het stimuleren van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De ontwerp- en communicatie-industrie kan hun invloed gebruiken om duurzaamheid te bevorderen en een positieve bijdrage te leveren aan een betere wereld.


Bureauselectie voor een grafisch ontwerpbureau in 6 stappen

Het maken van een shortlist en het selectieproces zijn cruciaal voor het vinden van jouw perfecte ontwerpbureau. Hier zijn de stappen om een shortlist te maken en invulling te geven aan het selectieproces:


Stap 1 | Definieer je behoeften

Bepaal duidelijk wat voor ontwerpdiensten je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een nieuw logo nodig, wil je een brochure ontwerpen of heb je hulp nodig bij het creëren van een complete visuele identiteit? Definieer ook het budget en de deadline voor het project.


Stap 2 | Vraag om aanbevelingen

Begin met het vragen van aanbevelingen van collega's, vrienden, of zakenpartners die eerder met grafisch ontwerpbureaus hebben samengewerkt. Ze kunnen waardevolle inzichten en ervaringen delen.


Stap 3 | Doe online onderzoek

Doe online onderzoek naar grafisch ontwerpbureaus in jouw regio of branche. Bekijk hun websites, portfolio's en klantrecensies om een idee te krijgen van hun stijl, ervaring en reputatie. Bekijk voorbeelden van werk dat ze eerder hebben gedaan in jouw sector. Bekijk hun portfolio grondig om te zien of hun stijl en kwaliteit overeenkomen met wat je zoekt.


Stap 4 | Maak een shortlist en neem contact op voor referenties

Selecteer de bureaus die aan jouw criteria voldoen en voeg ze toe aan je shortlist. Dit zou een selectie van ongeveer drie tot vijf bureaus moeten zijn. Neem contact op met de bureaus op je shortlist en vraag om meer informatie. Bespreek je project, doelen, en budget met hen. Let goed op hoe ze reageren en of ze open staan voor het beantwoorden van je vragen. Vraag om referenties van eerdere klanten en neem contact op met hen om hun ervaringen met het bureau te bespreken. Dit kan waardevolle inzichten bieden over de werkwijze en klanttevredenheid van het bureau.


Stap 5 | Vergelijk offertes en ga in gesprek

Vraag de overgebleven bureaus om een offerte op basis van jouw projectvereisten. Vergelijk de prijzen, diensten en voorwaarden om een weloverwogen keuze te maken. Door in gesprek te gaan met de bureaus en hun offertes grondig te analyseren, kun je een nog beter geïnformeerde beslissing nemen bij het selecteren van het juiste grafisch ontwerpbureau. Hiermee krijg je niet alleen een duidelijker beeld van de kosten, maar ook van de professionaliteit, communicatieve vaardigheden en expertise van het bureau, wat essentiële factoren zijn bij het maken van een weloverwogen keuze.


Stap 6 | Maak je keuze

Na een grondige beoordeling van alle informatie, maak je de uiteindelijke keuze voor het grafisch ontwerpbureau dat het beste past bij jouw behoeften, visie, en budget.


Door dit stappenplan te volgen, kun je een weloverwogen shortlist maken en een goed geïnformeerde beslissing nemen bij het selecteren van het juiste grafisch ontwerpbureau dat perfect aansluit op jouw project.

Ontmoet 178 aardige ontwerpers

Wij zijn 178 aardige ontwerpers. Met optimistische vormgeving en onderscheidende campagnes geven we betekenis aan organisaties en maken we producten relevant. Opdrachtgevers waarderen ons compacte en ervaren team. Bekijk ons werk en deel je vraag voor een vrijblijvende offerte.  

lees meer
lees meer